• Meny
  • Meny

Åka med kollektivtrafiken i Paris

I den romantiska huvudstaden Paris finns det mycket att upptäcka. För att du ska ta dig runt på ett smidigt sätt kan du utnyttja kollektivtrafiken. Då tar du dig enkelt från en punkt på kartan till en annan.

När du besöker Paris är det ingen dum idé att du utrustar dig med en klassisk turistkarta så fort som möjligt. Den franska huvudstaden är liksom de flesta andra huvudstäder en stor sådan och då är kartan till god hjälp när du eller ni skall avgöra hur ni tar er till en särskild plats.

Kanske är det enklast att ta bussen eller så är det smidigast med tunnelbanan. Eller också är det bara en kort promenad bort.

Metro & RER

Tunnelbanan som finns i Paris kallas för Metro och tillhör en av Europas största tunnelbanenätverk. Det finns inte mindre än 380 stationer och 14 olika linjer som går från ungefär 05:30 på morgonen fram till 01:00.

Att åka tunnelbana i Paris kan vara något rörigt till en början men så fort du har kommit underfund med hur systemet fungerar kommer det här att bli ett smidigt sätt att ta sig runt i staden. Du hittar rätt linje till de olika destinationerna med hjälp av de olika färgerna.

Biljetter till metron finns i olika format och du kan köpa biljetter på de olika stationerna. Kom ihåg att hålla rätt på biljetten under resan så att du kan visa upp den vid eventuell kontroll.

Metrobiljetterna finns som enkelbiljetter men du kan även köpa endagspass eller veckopass. Det finns också pendeltågslinjer i form av RER, Réseau Express Régional, som tar dig runt till Paris olika förorter.

Buss

Det finns även kollektivtrafik via buss i Paris vilket innebär att du får möjlighet att se mer av den franska huvudstaden än via tunnelbanan. Tänk bara på att se efter vilka busslinjer som är aktiva eftersom deras turer slutar vid olika tider på kvällen och natten.

Till bussturen kan du välja mellan att köpa en enkel biljett eller om du vill köpa veckokort eller eventuellt ett månadskort beroende på hur lång din vistelse är planerad att vara.

Biljetten kan du också utnyttja om du vill åka metro eller RER.

Paris är också en huvudstad som är värd att upptäcka genom långa promenader. Ett annat tips är att hyra en cykel och trampa runt till olika sevärdheter och smultronställena.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *