• Meny
  • Meny

Tips på transport från Orly flygplats till Paris centrum

Paris Orly är en flygplats som är belägen ungefär 15 kilometer från Paris. I dag är det mer eller mindre bara inrikesflyg som kommer till Orly flygplats via AirFrance. Dock flyger EasyJet också till Orly och om du skulle komma till den här flygplatsen kan du räkna med att transfern in till Paris centrum tar mellan 20 och 30 minuter. Det finns flera olika alternativ att välja mellan när du åker från Orly flygplats till den franska huvudstaden.

Orly airport pickup

Är du på jakt efter en smidig resa från flygplatsen Orly in till Paris kan du med fördel välja en airport pickup transfer som exempelvis Welcome Pickups. Du bokar då en privat transfer som väntar på dig vid flygplatsens ankomsthall. Med en privat transfer blir du hämtad direkt vid ankomsthallen och sedan körs du till ditt hotell. Orly transfers passar perfekt för par eller familjer som inte vill betala för en taxi. En shuttle har sällan mer än tre stopp på vägen och sparar dig därför massor av tid som du istället kan lägga på att upptäcka Paris alla härligheter.

Det finns ett antal privata transferföretag men fördelarna med att välja just Welcome Pickups är att du garanterat får en lokal, engelsktalande chaufför, företaget håller koll på din ankomsttid och eventuella förseningar, du kan avbeställa din transfer helt gratis upp till 48 timmar i förväg, få kundserviceassistans 24 timmar om dygnet och självklart beställa en baby- eller barnstol helt gratis. Att du dessutom får direkt transport direkt till dörren är ytterligare ett plus man inte får bortse ifrån. Beställ transport här.

Taxi från Orly till Paris

Om du vill ta en taxi in till Paris från flygplatsen kan du välja mellan två olika varianter.

Paris Taxi

Paris Taxi tar dig in till staden och brukar finnas i anslutning till ankomsthallen. Hoppar du in i en Paris Taxi kan du räkna med att betala runt 40 euro till Notre Dame – taxan är något dyrare under helgdagar och söndagar. Du kan alltid be chauffören om en uppskattning för resan till den adress du vill åka till. Tänk dock på att det aldrig blir mer än så eftersom trafik, köer och liknande kan påverka det slutliga priset.

Förortstaxi

Det andra alternativet kallas kort och gott för ”förortstaxi”. För dig som istället ska åka till en förort väljer du en av dessa bilar. Så hur vet du då att du hoppar in i en licenserad taxi? Färgen på taxibilarna i Frankrike varierar så titta först och främst efter en skylt på utsidan av taxin som visar ett licensnummer. Sedan bör du också försäkra dig om att bilen har en fungerande taxameter samt en korrekt skylt på taket som visar att det är en taxi.

För dessa taxiresor varierar kostnaden mellan 20 euro för adresser i södra delarna av Paris och upp till 70 euro om du istället ska norr om staden. Orly-flygplatsen ligger ju som bekant i de södra delarna av Paris-området så det är naturligt att kostnaden blir större ju längre norrut du ska åka.

Vad som kan verka som en smidig lösning vid första anblick kommer med andra ord att kosta dig en hel del pengar. Tänk också på att taxi i Frankrike sällan har baby- eller barnstolar som ditt barn kan färdas tryggt i. Har du barn med dig och vill välja detta alternativ bör du alltså kontrollera tillgängligheten i förväg.
Vilken slags taxi du ska välja beror lite på var du ska åka någonstans. Är du osäker kan du med fördel höra med chauffören innan du sätter dig i taxin. Då kan han eller hon bekräfta att du väljer rätt alternativ.

Buss från Orly till Paris

Det går utmärkt att välja bussen för dig som tycker att det är utmärkt att dela transport med många andra på väg från flygplatsen. Här har du främst två alternativ om du vill ta dig in till de centrala delarna av Paris.

Orlybus

Ett alternativ är Orlybus som kör direkt mellan Orly och Paris Denfert-Rochereau som ligger i 14:e arrondissementet. Bussarna går ungefär var 20:e minut och resan tar cirka 20 till 30 minuter och kostar runt 80 kronor för en vuxenbiljett. Orlybus kör mellan cirka halv sex på morgonen och till halv tolv på kvällen oavsett om det är helg eller en vanlig veckodag. Det går att förboka din biljett online om du vill vara säker på att få plats. Köerna kan nämligen vara långa om du kommer vid en tidpunkt då många flyg just anlänt till flygplatsen.

Lokalbuss

Det finns även lokala bussar som kör till och från flygplatsen. Detta är ett alternativ för dig som inte har bråttom eftersom du måste räkna med att bussarna stannar ofta på vägen. Du väljer då buss 183 och betalar cirka 20 kronor för din biljett. Med lokalbuss tar du dig in till de centrala delarna av Paris på strax över en timme. Glöm inte att tiden på dagen samt oförutsedda trafikstockningar kan påverka restiden.

Tåg från Orly till Paris

RER B

Sist men inte minst kan du även ta dig till Paris centrum via RER-tåg och métro från Orly. Enklast är då att ta RER B från Orly. Den stannar på Gare d’Antony och tar mellan sex och sju minuter. För detta betalar du cirka 90 svenska kronor. Gare d’Antony ligger dock inte i centrum utan i de södra förorterna av Paris. Detta betyder att du därifrån måste ta en RER eller metro för att ta dig till ditt hotell i staden. Du måste alltså räkna med en total restid på minst 30 minuter från flygplatsen till ditt hotell.

T7

Du kan också välja Spårvagn T7 som tar dig ifrån Orly till Metro Villejuif-Louis Aragon. Restiden här är 30 minuter. Tågen avgår var 8:e -15:e minut mellan klockan sex på morgonen och tolv på natten. Priset för en biljett är cirka 19 kronor och härifrån tar du Metro 7 för vidare transport till ditt hotell.

Sammanfattning

För dig som anländer till Paris Orly-flygplatsen för ett par härliga dagar i ljusets och kärlekens stad finns det med andra ord ett antal valmöjligheter för transport in till Paris. Både tåg, bussar, taxi och Metro står redo för att ge dig en bra start på din vistelse.

Vad som passar dig och ditt resesällskap är något bara ni som reser vet, men genom att överväga alla för- och nackdelar med de olika alternativen blir det snabbt tydligt att det mest kostnadseffektiva och behagliga alternativet är med en smidig transfer som Welcome Pickups. Det är trots allt svårt att slå den professionella och unika service du upplever med en personlig transfer.

Läs också: Transport från Charles de Gaulle till Paris centrum

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *