• Meny
  • Meny

Besök de spännande katakomberna i Paris

Paris har en färgstark historia och överallt finns byggnader, monument och kyrkor som påminner om alla viktiga världshändelser som utspelat sig där. Är du historiskt intresserad finns det med andra ord många platser att besöka i Paris.

Letar du efter något som passar alla i familjen, kompisgänget eller för dig själv är katakomberna ett utmärkt utflyktsmål för en av dina dagar i staden. Här kan du vandra i kilometerlånga tunnlar under Paris gator, omgiven av miljontals skelett efter människor som levde i Paris för många hundra år sedan.

Detta är katakomberna i Paris

De mytomspunna katakomberna i Paris öppnades för allmänheten år 1874. De användes under romartiden för att bryta kalksten men började år 1785 istället att brukas för att begrava de döda.

I Paris härjade på den tiden mängder av farliga sjukdomar som pesten och smittkoppor. Detta innebar att många människor dog och att kyrkogårdarna blev överfulla. Sammanlagt flyttades därför över sex miljoner skelett till de underjordiska gångarna under Paris gator.

Tunnlarna och gångarna sträcker sig ungefär trettio mil, tjugo meter under jorden. En del av benen som man kan se där är över tusen år gamla.

Därför ska du besöka katakomberna

Det finns många anledningar till att du bör göra ett besök i katakomberna om du besöker Paris. Den främsta av dem är att de är en viktig del av stadens historia som än idag påverkar parisarna själva. Att det dessutom är väldigt spännande att vandra runt bland de otroliga skeletten under jorden gör att besöket känns väl värt din tid.

Tips när du besöker katakomberna

Katakomberna ligger långt under jorden. Detta innebär att det året om är fuktigt och att temperaturen inte överstiger fjorton grader. Du tjänar därför på att ta med dig en varm tröja inför ditt besök.

Ha på dig bra promenadskor. Det kan på grund av fukten vara halt och lite geggigt på vissa ställen.

Du får under inga omständigheter ta med dig några ben från katakomberna. Alla försök till att göra detta polisanmäls.

Du måste kunna röra dig relativt obehindrat eftersom det är många trappsteg och ibland lågt i tak.

Barn under fjorton år måste ha med sig en vuxen in i katakomberna.

Hitta till katakomberna, priser och öppettider

Katakomberna ligger i det 14:e arrondissementet i Paris på Place Denfert-Rochereau. Du tar dig enklast dit genom att stiga av metron eller en RER på stoppet Denfert-Rochereau.

Öppettiderna är från tisdag till söndag klockan 10 till klockan 20.30.

Som vuxen betalar du mellan 11 och 17 Euro i inträde beroende på vilken typ av biljett du köper. Barn mellan fyra och sjutton år betalar 5 euro.

Läs också: Reseguide till Paris

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *