• Meny
  • Meny

Tio monument i Paris du bara måste se

Paris är en av de mest besökta städerna i världen och med en färgstark historia, vacker arkitektur och det mest kända köket i världen. Det är helt enkelt inte så underligt att mängder av människor varje år beger sig till Paris för att få upptäcka alla stadens äventyr.

Här följer en artikel med tips på tio monument i Paris du bara måste se när du besöker staden. Läs och låt dig inspireras!

Eiffeltornet

Det kanske mest kända av alla Paris monument tornar upp sig över Champs de Mars och syns från nästan alla hörn av staden. Hit kan du bege dig med Metron eller genom att korsa en av broarna från andra sidan Seine.

Den som önskar tar trapporna eller hissen upp till någon av utsiktsvåningarna eller äter en bit mat på restaurangen i tornet. Vill man hellre stanna på marken finns det även här många möjligheter till fina och klassiska foton.

Montmartre

Montmartre får en att tänka på det klassiska Paris med lokalbor iklädda basker och en baguette under armen, på väg hem från arbetet. När du promenerar upp i området kommer du garanterat inte att bli besviken.

Mysiga restauranger, konstnärer som gärna målar din bild och små, udda butiker ligger sida vid sida. Det är helt enkelt omöjligt att inte svepas med i den unika och romantiska stämningen som Montmartre har att erbjuda.

Champs Elysee & Triumfbågen

Majestätiska Champs-Élysées är på många sätt epicentret för Frankrikes storhetstid. Ta metron till Charles-de-Gaulle-Etoile och kliv upp precis under Triumfbågen vid dess plats längst upp på denna paradgata. Önskar du går det bra att gå upp för att beundra utsikten.

Föredrar du hellre shopping så är det bara att promenera nedför Champs-Élysées, spana in i lyxbutiker, shoppa smink eller handla en souvenir eller två. För den som blir hungrig finns ett flertal restauranger där man kan handla något att äta.

Louvren

Frankrikes nationalmuseum och det absolut mest besökta museet i världen. Här kan du utöver den världsberömda Mona-Lisa se tavlor från mängder av välkända konstnärer. Det är lätt att stanna en hel dag på Louvren och få uppleva allt museet har att erbjuda.

Tänk på att köerna kan vara långa så det är väl värt det att vara förberedd även om de rör sig framåt relativt snabbt.

Notre-Dame de Paris

Notre Dame, katedralen som avbildats i mängder av tavlor och funnits med som bakgrundsvy i filmer, böcker och människors fotoalbum. Belägen på Île de la Cité mitt i Seine är det lätt att ta sig dit för att göra ett besök.

Vandra runt och känn historiens vingslag eller beundra arkitekturen utifrån. Du kommer inte att bli besviken.

Sacré-Cœur

Denna vackra basilika ligger med full utsikt över Paris på berget Montmartre. Att vandra uppför trapporna är en upplevelse i sig och här finns mycket att se på i form av försäljare, grönska och så målet i form av kyrkan längst upp på toppen. Har du tur kommer du precis under en mässa!

Luxembourgträdgården

Paris har mängder av vackra trädgårdar och parker och ett besök i Luxembourgträdgården är rätt val för dig som bara hinner med en av de underbara parkerna. Här finner du en härlig blandning mellan lokalbor som njuter i solen och turister som vill andas in den friska luften.

Palais Royal

För dig som älskar arkitektur och historia är ett besök på palatset ett måste. Det ligger mitt i centrala Paris och är omgiven av en vacker trädgård där du kan vandra runt en stund eller bara sätta dig ned och njuta.

Bastillen

Bastillen har i dagens Paris blivit symbolen för uteliv och härliga restauranger där du kan välja mellan traditionell fransk mat eller rätter från hela världen. Perfekt för dig som vill ha en mysig kväll eller dansa hela natten på någon av de många klubbarna.

Centre George Pompidou

Sist men inte minst vill vi tipsa om Centre George Pompidou, döpt efter den tidigare premiärministern. Det är ett museum med samtidskonst och bara dess udda och spännande exteriör är väl värt ett besök för dig som gillar konst och arkitektur.

Paris är en stad att besöka många gånger

Det är inte svårt att hitta saker att uppleva varje gång man kommer till staden. Alla dessa monument är värda ett besök både en, två och tre gånger.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *