• Meny
  • Meny

Upplev konst och kultur på Centre Pompidou

Det kvittar vilken typ av konst eller kultur du finner mest intressant eller spännande. Ett besök på det franska nationalmuseet Centre Pompidou kommer de flesta att uppskatta. Du får bland annat beskåda en av de största samlingarna i Europa när det gäller modern och samtida konst.

Redan vid första anblicken då du kommer till byggnaden som är Centre Pompidou kommer du att kunna häpnas av den minst sagt annorlunda arkitekturen. Inför bygget av konstmuseet anordnades en arkitekttävling som vanns av Renzo Piano, Richard Rogers och Gianfranco Franchini. Centre Pompidou skulle kunna liknas vid en byggnad som är byggd ut och in. Du kommer nämligen att kunna se allt från lufttrummor till stålbalkar, vattenledningar och hissar på utsidan av hela museet.

De olika rören som sitter på utsidan är dessutom målade i olika färger som symboliserar deras uppgift. Till exempel har du gröna vattenrör, blåa luftintag och röda rör där människor färdas. På grund av Centre Pompidous arkitektur har en hel del parisare blivit upprörda i och med att museets moderna utseende bryter mot de äldre husen och byggnaderna som ligger runt omkring.

Inne på Centre Pompidou

Nationalmuseet Centre Pompidou byggdes efter ett initiativ från Georges Pompidou som var Frankrikes president en gång i tiden. 1977 var året då museet invigdes och dess namn kommer alltså från presidenten Georges Pompidou. Du hittar Centre Pompidou i det fjärde arrondissementet i Paris och här kan du som sagt njuta av samtidskonst med betydelsefulla verk från och med 1900-talet och framåt.

Konstsamlingen som finns på Centre Pompidou är minst sagt imponerande med mer än 60 000 konstverk. Mer än 5000 konstnärer finns representerade här och du kan bland annat beskåda verk signerade Miro, Matisse och Picasso.

Inuti Centre Pompidou finns det två våningar där du finner permanenta utställningar men det bjuds också på tillfälliga utställningar. Förutom konstutställningarna kan du besöka biografen där det visas kvalitets- och konstfilm, du kan besöka scenen för dans och musik, strosa i butiker eller besöka det två våningar stora biblioteket. När magen kurrar finns det en exklusiv restaurang och ett café där du kan stilla din hunger.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *