• Meny
  • Meny

Musée d’Orsay

Är museibesök med på din ”att göra-lista” när du besöker Paris ska du passa på att styra kosan mot Musée d’Orsay – ett franskt konstmuseum som ligger beläget i det 7:e arrondissementet på den vänstra stranden av floden Seine. Även om museet inte invigdes förrän 1986 så byggdes det redan mellan 1898 och 1900, då som en järnvägsstation vid namn Gare d’Orsay.

Museets historia

Gare d’Orsay uppfördes inför Compagnie du chemin de fer de Paris à Orléans och byggdes i Beaux-Arts-arkitektur. Järnvägsstationen byggdes inför Världsutställningen som skulle anordnas i Paris år 1900 – Exposition Universelle 1900. Den arkitektritade stationen var sedan sluthållplats för järnvägarna i sydvästra Frankrike ända fram till och med år 1939.

Efter 1939 blev Gare d’Orsay istället en station som användes för förortstågens tjänster och som postcentral då leveranser skulle nå soldater som var ute i krig. Stationen har även varit med i flera filmatiseringar så som till exempel Processen som baserades på författaren Franz Kafkas roman.

Under år 1970 blev det klart att Gare d’Orsay skulle rivas – något som kulturministern Jacques Duhamel satte sig emot då det skulle byggas ett hotell på platsen istället. Därefter bestämdes det att ett museum skulle bli inhyst i stationsbyggnaden. 1978 blev Gare d’Orsay ett historiskt minnesmärke och en tävling anordnades för att bestämma hur ombyggnaden skulle se ut. 1980 påbörjades arbetet och i december 1986 invigdes museet.

Berömda konstverk

Musée d’Orsay är som sagt ett konstmuseum där du först och främst kan njuta av fransk konst i olika former. Här ryms nämligen inte bara målningar utan också skulpturer, möbler och fotografier som kommer från perioden år 1848 och 1915.

I den här gamla stationsbyggnaden ryms inte mindre än 80 olika gallerier och du kan få beundra konstverk från konstnärer såsom Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Gaugin, Vincent van Gogh, Paul Cézanne och många fler.

Du kan också besöka en biograf inne på museet som erbjuder visningar av gamla filmer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *