• Meny
  • Meny

Tips – Konstmuseer i Paris

Den franska huvudstaden kryllar av olika museum. Här kan alla hitta minst ett museum som de tycker är intressant eller spännande. Nedan följer tips på två olika museum som är värda ett besök under din resa om du tycker om olika sorters konst.

Musée d’Orsay

Historien bakom Musée d’Orsay är relativt lång men det invigdes som konstmuseum först 1986. Du hittar museet i det sjunde arrondissementet och själva byggnaden är faktiskt en gammal järnvägsstation. Själva järnvägsstationen, Gare d’Orsay, byggdes inför Världsutställningen år 1900 som anordnades i Paris.

Redan 1939 hade tågtrafiken förändrats så pass mycket att stationen hade för korta plattformar för de längre tågen och den användes i mindre utsträckning. 1970 ville man riva stationen men istället blev byggnaden ett historiskt minnesmärke 1978. Efter att tre unga arkitekter vann arkitekttävlingen för hur det nya museet skulle se ut påbörjades ombyggnationen och efter sex år, 1986, stod det klart och invigdes samma år i december.

När du besöker konstmuseet d’Orsay har du tre plan att utforska med fransk konst så som målningar, fotografier, möbler och skulpturer. Det ryms inte mindre än 80 gallerier med konst från 1848-1915 i Musée d’Orsay. Du kan också besöka en biograf som bjuder på filmer från förr och bland konstnärerna som finns representerade har du bland annat Claude Monet, Paul Gaugain, Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Auguste Renoir och många fler.

Musée du Louvre

Foto: Parisresa.se
Foto: Parisresa.se

Ett måste är ett besök på Louvren som faktiskt är Frankrikes största nationalmuseum som ligger beläget i det första arrondissementet. Detta är dessutom ett av de museum med flest besök i hela världen. Louvren är ursprungligen ett palats som byggdes för Filip II August under 1100-talet och sedan 1793 har det varit ett museum. Även historien bakom Louvren är lång och intressant och här kan du njuta av både antik och modern konst.

I Louvren ryms bland annat Leonardo da Vincis Mona Lisa, verk av Rembrandt, Edmond James de Rotschilds, Fragonard och många fler. Förutom konstutställningar finns även andra utställningar om du är intresseras av exempelvis historia, arkitektur och arkeologi. När du besöker Louvren får du också se den stora glaspyramiden som faktiskt är museets entré.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *