• Meny
  • Meny

Populära sevärdheter i Paris

Det finns flera olika välkända siluetter i Paris som har blivit klassiska signaturer som representerar den franska huvudstaden. Här kan ni njuta av kulturhistoria, romantiska promenader, förtjusande vyer och mycket mer. Nedan följer tips på några av de mest populära sevärdheterna.

Eiffeltornet

Om man ska välja ut en enda sevärdhet som de flesta ser som synonymt med Paris torde det vara det berömda Eiffeltornet. Här har du ett av stadens mest kända landmärken som besöks av inte mindre än cirka sex miljoner turister årligen.

Det eleganta Eiffeltornet byggdes inför den kommande världsutställningen år 1889 som skulle anordnas i Paris. Dessutom var det också fest inför 100 års-jubiléet av den franska revolutionen. Då tornet stod färdigt var det faktiskt världens högsta byggnad fram tills år 1930 då Chrysler Building tog över titeln. Sedan år 1959 är Eiffeltornet 324 meter högt då man satte upp en TV-mast i toppen.

Tänk på att det kan vara långa köer för att få gå upp i Eiffeltornet men det är värt tiden då du får vara med om en häpnadsväckande utsikt. Du kan även passa på att avnjuta en god middag i någon av tornets två restauranger.

Louvren

louvren-konstmuseum-paris

Oavsett om du är intresserad av konst eller inte är det nästintill ett måste att besöka Louvren under din tid i Paris. Detta är nämligen ett nationalmuseum och historiskt monument som är ett av de mest besökta i hela världen.

Från början byggdes Louvren som ett palats åt Filip II August. Vissa delar av palatset öppnades som museum under den franska revolutionen så att allmänheten kunde betrakta de berömda konstverken från några av de största konstnärerna genom tiderna.

Louvren är hem åt den ovärderliga Mona Lisa som målades Leonardo Da Vinci. Det finns också verk från bland annat Rembrandt, Rubens och Fragonard. Populära skulpturer som du kan betrakta på Louvren är bland annat Nike från Samothrake och Venus de Milo.

Centre Pompidou

Ett annat oerhört populärt nationalmuseum i Paris är Centre Pompidou som ligger beläget i det 4:e arrondissementet. Här finner du samtida konst och sedan Centre Pompidou öppnade sin verksamhet år 1977 har museet blivit allt mer populärt bland huvudstadens besökare.

Namnet på museet kommer från den före detta franska presidenten Georges Pompidou eftersom det var han som tog initiativet till dess bygge. Och det är inte bara de betydelsefulla konstverken som gör Centre Pompidou så välbesökt. Även museets speciella arkitektur lockar folk. Det som är så spektakulärt är att man mer eller mindre har byggt huset ”ut och in”. De olika rören som innehåller vatten, el och ventilation är nämligen byggda utanpå och de är målade i olika färger beroende på deras funktion.

Ett besök på Centre Pompidou kan rekommenderas och förutom att du kan betrakta konst har du också möjlighet att gå på bio och konserter på detta museum.

Triumfbågen

En annan välkänd siluett i Paris hittar du i den västra änden av Champs-Élysées – Triumfbågen och den okände soldatens grav. Det var faktiskt ingen mindre än Napoleon som bestämde att Triumfbågen, Arc-de-Triopmhe, skulle byggas för att man skulle minnas segern vid Austerlitz år 1805. Dock fick inte Napoleon behålla makten och därmed försenades färdigställandet av Triumfbågen ända till år 1836. Under Triumfbågen återfinns som sagt den okände soldatens grav som är en minnessymbol för alla de soldater som dog i första världskriget.

Triumfbågen är 51 meter hög och arkitekturen är neoklassiskt romersk. Du kommer att kunna se flera skulpturer som pryder bågen och om du vill kan du också gå upp i byggnaden så att du får njuta av en vacker vy ut över den franska huvudstaden.

Triumfbågen är också ett slags center med tanke på de tolv avenyer som går genom staden mynnar ut från just Triumfbågen. Om man ser detta uppifrån ser det ut som en stjärna varpå platsen tidigare kallades för just Stjärnplatsen.

Notre-Dame

Den gotiska katedralen Notre-Dame tillhör också en av de mest populära sevärdheterna i staden med närapå 13 miljoner besökare varje år. Du hittar den vackra katedralen på ön île de la Cité. På grund av att Notre-Dame har en sådan rik historisk bakgrund har FN klassificerat katedralen som ett världshistoriskt monument. Det var nämligen bland annat här som Napoleon Bonaparte blev krönt till kejsare år 1804. Även Victor Hugos berömda litterära verk Ringaren i Notre-Dame utspelade sig här.

Notre-Dame var en av de första gotiska katedralerna som byggdes och här får du beskåda vackra skulpturer och tjusiga glasmålningar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *