• Meny
  • Meny

Missa inte det berömda Eiffeltornet under parisresasn

Ett av Paris mest älskade och populära turistmål är så klart Eiffeltornet. Detta ståtliga järntorn är ett av de mest kända byggverken i världen och det har också blivit ett signum för just Paris. Här kan du, förutom att njuta av utsikten, behaga smaklökarna i någon av tornets två restauranger.

Signaturbyggnaden Eiffeltornet byggdes redan i slutet av 1800-talet, närmare bestämt mellan 1887 och 1889. Tanken var att byggverket skulle bli en storslagen entré till 1889 års världsutställning ”Exposition Universelle”. Detta var också året då man firade franska revolutionens hundraårsjubileum. Den 31:e mars hölls invigningen av Eiffeltornet och sedan den 6:e maj 1889 har ett besök varit nästintill obligatoriskt för de som besöker den franska huvudstaden.

Om Eiffeltornet

eiffeltornet-paris-biljetter-restaurang-turistmal

Från början var tornet hisnande 300 meter högt. Men ett par år senare blev det ytterligare några meter högre i och med den 24 meter höga TV-mast som placerades på toppen år 1959. Fram till och med 1930 kunde Eiffeltornet stoltsera med att vara världens högsta byggnad innan Chrysler Building tog över titeln det året.

Även om Eiffeltornet ser elegant ut väger konstruktionen hela 10 000 ton och består av cirka 12 000 järnbalkar och 2.5 miljoner nitar. Över 1500 trappsteg skall avverkas om du vill komma till toppen men om benen inte orkar finns det faktiskt en hiss också. Annan rolig kuriosa om tornet är att det målas om vart sjunde år med 60 ton färg. Genom åren har färgen förändrats. Från en mörkröd nyans till ockragult och slutligen brunt. Dessutom är järnet som Eiffeltornet består av svenskt och likaså kommer nitarna från Sverige.

Besök Eiffeltornet

Även om bara utsikten gör det värt att besöka Eiffeltornet så kan du också njuta av det franska köket. På första våningen i Eiffeltornet finner du nämligen restaurangen 58 Tour Eiffel som är som gjord för en romantisk middag. Vill du däremot smaka på fransk gourmetmat får du ta dig upp till Le Jules Verne som även det är en restaurang i Eiffeltornet. Här får du dock vara beredd på att öppna plånboken rejält.

Du kan besöka Eiffeltornet dagligen året runt. Mellan juni och september är det öppettiderna 09:00 till midnatt som gäller. Övriga månader är öppettiderna 09:30 till klockan 18:00. Ett tips är att du beställer dina biljetter i förväg. Annars riskerar du att behöva köa under en längre tid helt i onödan.

Läs också: Rekommenderade hotell i Paris centrum

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *