• Meny
  • Meny

Låt dig hänföras av Triumfbågen i Paris

I den franska huvudstaden finns det flera olika välkända siluetter som har blivit världskända landmärken. Ett av dessa är Triumfbågen som är en storslagen valvbåge som du hittar på Place Charles de Gaulle.

Triumfbågen, eller Arc de Triomphe som den heter på franska, byggdes mellan 1806 och 1836. Mannen bakom beslutet att Triumfbågen skulle byggas en gång i tiden var Napoleon I och anledningen var att det skulle vara en byggnad för att minnas den franska segern vid Austerlitz 1805.

Triumfbågen är uppförd i romersk stil och är hela 50 meter hög och för att du ska kunna ta dig till toppen behöver du avverka 284 trappsteg. Väl uppe kan du njuta av den magnifika utsikten.

Den okände soldatens grav

Förutom att vara ett monument till minne av en seger under 1800-talet finns även ”den okände soldatens grav” under själva Triumfbågen. Denna grav är till för alla de soldater som stupade under första världskriget som aldrig blev identifierade. 1920 var året då askan efter en stupad soldat begravdes här för första gången och sedan dess ses det alltså som ”den okände soldatens grav”. Om du befinner dig i Paris den 11:e november kan du få se Frankrikes president som lägger en krans med blommor för att minnas soldaterna.

Historiskt intressant

Foto: Parisresa.se
Foto: Parisresa.se

Det finns en stor portion intressant historia bakom Triumfbågen och bara det gör det här till ett väl värt besök. Dessutom är Triumfbågen belägen på en historisk axel där själva utgångspunkten är Louvren. Sedan följer den en rak linje som går via Place de la Concorde och vidare längs Champs Élysées, Triumfbågen och ut mot La Défense ända bort till Grande Arche.

Det är även ut från Triumfbågen som tolv avenyer sticker ut likt formen på en stjärna vilket gav upphov till att det tidigare kallades för Stjärnplatsen, Place de l’Etoile. Så om du åker till Paris ska du se till att du inte missar att besöka Triumfbågen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *