• Meny
  • Meny

Promenera längs med den berömda avenyn Champs Élysées

Vid ett besök i den franska huvudstaden Paris finns det minst sagt en hel del att se och göra. Bland de olika avenyerna är Champs Élysées en av de mest berömda och du hittar den i 8:e arrondissementet. Avenyn är dessutom en del av den historiska axeln, Axe historique.

Ett par bekväma promenadskor är nästintill ett måste när du packar inför parisresasn. Då kan du bland annat strosa längs avenyn Champs Élysées som är nästan två kilometer lång. Översatt till svenska betyder Champs Élysées ”de Elyséiska fälten” som kommer från den grekiska mytologin. Och Champs Élysées kommer även från latinets ord för paradis.

Avenyns historia

Champs Élysées blev en aveny i Paris så tidigt som 1724 men den var påtänkt redan innan dess. Redan under slutet av 1600-talet ritade den berömda trädgårdsarkitekten André Le Nôtre upp Champs Élysées. Det var också han som ritade hur trädgårdarna kring slottet i Versailles skulle se ut. Genom årens gång har avenyns namn varierat men 1864 bekräftades och stadfäste man att namnet skulle vara Avenue des Champs-Élysées.

Se och göra

champs-elysees-avenyn-paris-shoppinggator

Avenyn är som sagt två kilometer lång och den går från öst till väst. Om du vill börja från början ska du bege dig till Place de la Concorde i 8:e arrondissementet som ligger vid stranden av floden Seine. I närheten kommer du också att se Obélisque de Louxor som är en uppemot 20 meter hög obelisk. Anledningen till att den står här är för att den var en gåva till Paris från Egypten. När du kommer till Triumfbågen vid Place Charles de Gaulle har du nått avenyns slut.

Champs Élysées är platsen för många skådespel året runt så som parader och evenemang. Bland annat firas den franska nationaldagen den 14:e juli genom att en årlig militärparad med tillhörande fordon tar plats och marscherar på avenyn. Då är också presidenten på plats. Ett annat populärt evenemang är som bekant cykeltävlingen Tour de France och det är just på Champs Élysées som den sista etappen avgörs i juli.

Självklart är Champs Élysées även värt ett besök utöver dessa tillfällen med alla dess trevliga kaféer, restauranger, butiker, statyer och mycket mer som du får uppleva under en promenad.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *