• Meny
  • Meny

Slottet i Versailles

En av de mest populära historiska sevärdheterna som finns i utkanten av Parisförorten Versailles är det berömda slottet i Versailles. Eller Château de Versailles som det heter på franska. Detta kungliga slott bär på en spännande historia och i dag kan du gå i forntida kungars fotspår.

Året var 1660 då Ludvig XIV fick makten i Frankrike som dess kung. På grund av de oroligheter som ägde rum inne i Paris önskade Ludvig XIV en lugnare plats att tillbringa sin tid på. Platsen blev Versailles – där han från början bosatte sig i en stuga. Denna valde han sedan att bygga om till ett pampigt slott.

Historia om slottet

Slottet i Versailles påbörjas och uppförandet pågår under flera år. Från 1661 arbetade Louis Le Vau med slottet medan Jules Hardouin Mansart tog över 1678 och bland annat byggde Spegelsalen och slottets två flyglar. Först i början på maj 1682 kunde Ludvig XIV flytta in i sitt slott. Men även senare har ytterligare små byggnader tillförts runt om i slottsparken.

Spegelsalen är som sagt en av de främsta attraktionerna än i dag och kallas på franska för Galerie des Glaces. Detta är ett stort rum som är placerat mitt i slottet på första våningen. I salen finns inte mindre än 357 speglar som ryms i det 73 meter långa, 10,5 meter breda och 12,3 meter höga rummet. Mellan år 2004 och 2007 restaurerades Spegelsalen – ett omfattande arbete där prislappen landade på hela 12 miljoner euro.

Ett av de välkända namn som huserat på slottet är Marie Antoinette och hon har även nämnt just Spegelsalen vid ett flertal tillfällen i sina dagböcker. Hon är även en av de drottningar som har spenderat sina nätter i Drottningens sovrum, Chambre, de la reine.
Många stora ögonblick i historien har ägt rum på slottet i Versailles. Det var bland annat här som kejsardömet Tyskland utropades.

Även fredsavtalet efter Frankrikes nederlag vid det fransk-tyska kriget skedde på slottet. Och givetvis det undertecknande som kanske är det mest kända – Versaillesfreden som ägde rum 1919 efter första världskriget. Dock har år av krig och försummelse också inneburit att tidens tand har satt sina spår på slottet och parkerna runt omkring.

Slottet som museum

Slottet-Versailles-reseguide-tips-resa

Då den franska revolutionen var i full gång lämnade man över målningar, skulpturer och kristallkronor från slottet i Versailles till det välbekanta museet Louvren. Detta tillhör trots allt en del av Frankrikes kulturella arv. Övriga föremål har lämnats ut till bland annat Bibliothèque Nationale och École des Arts et Métiers. Trots detta förblev Versailles ändå ett av de slott runt om i Europa som hade flest besökare.

Men allt eftersom avslutades auktioner som tömde slottet på värdefulla föremål. Anledningen till detta var främst två – man behövde pengar för att köpa vapen men man ville även att Versailles skulle vara ointressant för framtida kungar även om det fortfarande var en kejserlig egendom.

Om man spolar fram till år 1830 blev alltså slottet i Versailles förklarat som ett museum av Ludvig Filip I. Ännu längre fram, under 1960-talet, lyckades Pierre Verlet återfå ett antal av de kungliga möbler som delats ut till bland annat museum och ambassadörsboenden. Med andra ord är det till stor del Pierre Verlets förtjänst att det finns så pass mycket möbler och textilier att se på slottet i dag.

Som du förstår har slottet i Versailles en lång och spännande historia bakom sig. Här har hovet haft sitt hem och därmed har slottet varit ett nav för makten i Frankrike en gång i tiden. Dessutom har Versailles en stor betydelse för europeisk konst och arkitektur. Det är alltså inte så konstigt att mer än tre miljoner människor besöker slottet varje år.

Läs också: 5 tips: Att göra i Paris

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *