• Meny
  • Meny

Seine och île de la Cité

I norra Frankrike rinner den berömda floden Seine med källor 471 meter över havet nära Dijon, Burgund. Därefter sträcker den sig inte mindre än 776 kilometer genom landet.

Den rinner bland annat rinner genom huvudstaden Paris och vidare ut i Engelska kanalen. För att sjöfarten skall kunna flyta på smärtfritt finns det flera slussar längs floden. Seine färdas genom bland annat Seine-Maritime, Yvelines, Paris, Val-de-Marne och Côte-d’Or.

Seine är en vacker del av den franska huvudstaden och så sent som 1991 tog en del av dess strand i Paris dessutom en plats på UNESCO:s världsarvslista.

När du strosar i staden kommer du att kunna passera flera broar över floden och runt omkring kan du även köpa småsaker så som till exempel vykort och böcker. Det finns även möjlighet att åka med båtar på Seine för den som vill uppleva Paris från vattnet.

Île de la Cité

I floden Seine i hjärtat av Paris kommer du att kunna se ön île de la Cité. Från början bodde det keltiska folket Parisii på ön som senare togs över av romarna då Julius Ceasar härskade. Så småningom, under medeltiden, stod det kungliga slottet här. Numera har det däremot bytts ut mot Palais de Justice. Du kan även beskåda Notre-Dame och Sainte-Chapelle på île de la Cité som är populära turistmål i staden. Bron Pont Neuf går också ut från öns vänstra spets.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *