• Meny
  • Meny

Vett, etikett, pengar och dricks i Paris

När man åker utomlands finns det alltid vissa saker som kan vara bra att veta i förhand när gäller vett och etikett. Då slipper du säga eller göra fel i onödan och istället för att känna dig som en bortkommen turist slänger du på ett världsvant leende.

Parisborna är minst sagt vana vid turister med tanke på att detta är en av världens mest besökta huvudstäder. Självklart finns det vissa saker som kan vara bra att veta inför resan så som hur mycket dricks du ska ge när du äter ute till exempel. Nedan följer några matnyttiga tips så att du kan charma fransoserna.

Inhandla en guidebok

En liten guidebok i fickformat som passar i handväskan kan vara en livräddare då de brukar innehålla allt från tips på sevärdheter till passande fraser och kartor. Då kan du alltid fiska upp den snabbt och lätt för att inte missa någonting alldeles särskilt eller kolla upp kollektivtrafiken och öppettider. Det är helt enkelt praktiskt!

Pengar och dricks

I Frankrike växlar du till valutan euro. Antingen kan du växla lite pengar innan du reser eller också kan du växla nere på plats. Du kan så klart också betala med de flesta vanliga betalkort. Något som också kan vara bra att ha koll på är att du mer eller mindre förväntas lämna dricks då du äter ute. Om du vill ha någon riktlinje att gå efter kan du hålla dig till att dricksa mellan 5-15 %.

Praktisk information

I Paris talar man givetvis franska och har du läst franska i skolan kan du få användning av dina språkkunskaper nu.

Har du däremot aldrig läst franska kan det vara svårt att lära sig. Dock finns det alltid enkla fraser som du kan lära dig innan avfärd.

Även om det inte låter klockrent så kommer dina försök garanterat att uppskattas av fransmännen. Självklart kan du även ta dig fram på engelska.

”Bonjour Monsieur/Madame” – ”Hej (man/kvinna)”
”Au revoir” – ”Adjö”
”Merci” – ”Tack”
”Oui/Non” – ”Ja/Nej”

När du åker till Paris behöver du varken bry dig om att ställa om klockan eller ta med dig en adapter för att använda till exempel din mobilladdare, hårtork eller liknande. Vad gäller vädret bjuder den franska huvudstaden på ett maritimt klimat som betyder att temperaturen inte skiftar så mycket och att det är relativt milt utan att det blir varken jättevarmt eller jättekallt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *