• Meny
  • Meny
paris-resa_2

Elektricitet i Paris – information om kontakter och uttag

Romantikens och modets huvudstad Paris ligger inte så långt ifrån Sverige men när du ska resa dit finns det vissa praktiska saker du bör ha koll på. Det kan bland annat vara nyttigt att veta att eluttagen i Paris är likadana som i Sverige vilket betyder att du inte behöver ha någon adapter med på resan.

Likadana eluttag i Paris som i Sverige

Är det din tur att bli en av 30 miljoner människor som besöker Paris i år? Då kan det vara vettigt att planera resan kring det praktiska redan innan du ger dig iväg till denna fantastiska storstad. Något som kan vara bra att veta är bland annat att spänningen i uttagen i Frankrike är likadana som här hemma vilket innebär att du inte behöver packa med dig någon adapter. Du kan plugga in kontakten så fort du kommer fram oavsett om du behöver ladda mobilen, datorn eller kameran under din vistelse.

Tidszon och valuta i Paris

Du behöver inte oroa dig för att drabbas av jetlag när du åker till Paris – tidszonen är nämligen densamma som i Sverige. Sedan är det som bekant euro som gäller som valuta i Frankrike. Ett hett tips är att växla in en del av reskassan innan du beger dig ut på resande fot. Det är alltid bra att ha tillgång till lite kontanter – du vet aldrig när du behöver dem. Sedan kan du självklart ta ut pengar eller växla in mer när du väl är på plats i Paris. Dock är det värt att ha i åtanke att eventuella avgifter kan tillkomma.

Packa inför resan till Paris

När du planerar din resa till Paris kan det vara en god idé att skriva ner en packlista också. Kontrollera att ditt pass gäller i god tid och lägg fram det så att du inte behöver leta efter det när du väl ska åka! Om du har bokat hotell, restaurang eller biljetter till någon turistattraktion, show eller liknande – glöm inte eventuella dokument hemma. Ladda ner allting till mobilen eller skriv ut på papper och packa ner.

Har du lite tid över? Ladda ner en app och öva in ett par enkla fraser på franska som du kan ha med dig på resan. Det behöver inte vara något avancerat – hej, god kväll, tack och så vidare kommer de flesta fransoser att uppskatta!

När du ska packa kläder är det värt att komma ihåg att Paris bjuder på ett så kallat maritimt klimat. Det betyder att temperaturen inte växlar våldsamt mycket oavsett årstid. Sist men inte minst vill vi tipsa om att köpa med dig en liten guidebok om du inte har varit i den franska huvudstaden tidigare. På så sätt blir det lätt att snabbt kolla upp populära shoppingdistrikt, kulturberikande museum, gallerier och mysiga restauranger på vägen. Välj gärna en variant som innehåller en karta på svenska!

Läs också: Väder och klimat i Paris

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *