• Meny
  • Meny

Fakta om Paris

Den franska huvudstaden är en av de mest besökta städerna i världen med ungefär 30 miljoner turister varje år. Det är inte så konstigt med tanke på hur mycket som finns att uppleva i Paris. Här kan ni njuta av kulturhistoria, mode, franska delikatesser och mycket mer.

Alla hopplösa romantikers stad Paris ligger belägen vid floden Seine och i stadens kärna bor ungefär 2,2 miljoner invånare. Räknar man in de som bor i förorterna rymmer Paris hela 11 miljoner invånare. Den franska huvudstaden delas in i 20 arrondissement – så kallade distrikt. Det 1:a arrondissementet ligger beläget i centrum och ju högra numren blir desto längre ut från kärnan kommer du. Paris är också känt som världens mode- och gastronomiska huvudstad.

Historia

Paris har en lång historia bakom sig och huvudstaden grundades redan av romarna cirka 250 år före Kristus. Detta syns än i dag på bland annat arkitekturen på de gamla byggnaderna i staden. Dock var det först år 512 efter Kristus som Paris blev landets huvudstad och man börjar bygga kyrkor och sedan dess har staden växt allt eftersom. År 1190 byggde man upp en ringmur runt huvudstaden och under 1200-talet expanderade Paris med bland annat regeringsbyggnader och handels- och affärsdistrikt.

Under den industriella revolutionen, den andra republiken och Belle Époque skedde mycket som utvecklade Paris. Då mellankrigsperioden tar vid har Paris hunnit bli vida känt för sitt kulturliv där människor och konstnärer möttes. Bland dessa fanns exempelvis Salvador Dalí, Ernest Hemingway och Igor Stravinskij. Men det finns så klart mycket mer att berätta om Paris historia för den som är intresserad och vill lära sig mer.

Sevärdheter

En resa till Paris blir ett minne för livet och det är inte dumt att planera resan i förväg med tanke på hur mycket som finns att se och göra. Beroende på om man är i staden med vänner, familjen eller sin stora kärlek finns det olika populära sevärdheter att besöka. Bland annat finns det flera vackra parker, Eiffeltornet och Triumfbågen.

Alla gamla kyrkor och katedraler som ligger belägna i Paris är också värda att besöka som exempelvis kända Notre Dame. Likaså är Louvren ett klassiskt turistmål, för att inte tala om Disneyland Resort. Även Moulin Rouge där de berömda cancan-dansarna är populärt. Och självklart får ni inte missa det franska köket och alla dess läckerheter och inte heller gå förbi de enorma modehusen som Paris är så känt för än i dag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *