• Meny
  • Meny

Se Notre-Dame de Paris på nära håll

I den franska huvudstaden Paris finns det minst sagt många obligatoriska sevärdheter och Notre-Dame de Paris är så klart en av dessa. Att inte besöka katedralen som numera klassas som ett världshistoriskt monument vore att gå miste om någonting särskilt under parisresasn.

Notre-Dame de Paris är förmodligen en av de mest kända och välbesökta katedralerna i världen. Faktum är att denna spektakulära katedral var en av de första byggd i gotisk stil och det dröjde minst sagt ett par år innan Notre-Dame stod färdigt. Bygget pågick så länge som mellan 1163 och 1345 och du hittar den här turistmagneten på ön Île de la Cité som ligger belägen i floden Seine. En rolig anekdot är att Napoleon Bonaparte blev krönt till kejsare här den 2:e december år 1804.

En gotisk katedral

Notre-Dame-klocktorn-paris

Det finns mycket att tala om när det gäller Notre-Dames utformning. Bland annat kan du titta närmare på skulpturerna och de glasmålningar i och på Notre-Dame som visar hur naturalismens inflytande ökade vid den här tiden. En annan sak som gör Notre-Dame speciellt är att denna katedral pryds av så kallade strävbågar.

På den tiden var Notre-Dame en av de första byggnaderna med just strävbågar. Anledningen till att det byggdes strävbågar var på grund av att det uppstod belastningssprickor under bygget och under en lång tid efter att Notre-Dame de Paris stod klart var de ogillande kommentarerna kring strävbågarna många.

Känd från litteraturen

En av anledningarna till att så många människor i dag förmodligen vet vad Notre-Dame är för någonting kan vi nog tacka Disney för. Filmjätten tog sig nämligen an den franske författaren Victor Hugos roman Ringaren i Notre Dame och gjorde en tecknad film av boken. I berättelsen får du bland annat bekanta dig med ringaren Quasimodo som är både vanskapt och lider av en puckelrygg.

Om du själv skulle vilja ta dig till toppen får du vara pigg i benen. Upp till klocktornets högsta punkt har du 422 trappsteg framför dig. Dock är du enbart tillåten att gå upp till det 386:e trappsteget. Norte-Dame de Paris är helt enkelt ett måste under din parisresas!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *